image with the sign of Myriobiblos





Κεντρική Σελίδα | Βιβλιοθήκη | Αφιερώματα | Σεμινάρια | Παρουσιάσεις Βιβλίων

ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH | FRANÇAIS | ESPAÑOL | ITALIANO | DEUTSCH

русский | ROMÂNESC | БЪЛГАРСКИ


See this page in English

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIA

Κλάδος Διαδικτύου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ





ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Προηγούμενη Σελίδα


ΣΤΑΘΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
  • Αλφαβητάρι Βυζαντινής Ψαλτικής


    Βιογραφικό Σημείωμα

    Γεννήθηκε στο Γερακάρι Ιωαννίνων το 1939. Η βασική πανεπιστημιακή μόρφωσή του είναι τριπλή: Θεολογία - Βυζαντινή Φιλολογία - Μουσικολογία. Είναι γνωστός ερευνητής και συγγραφεύς μουσικολόγος διεθνώς και είναι Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Έχει μεγάλο, πολύπλευρο και σημαντικό συγγραφικό έργο. Τα δημοσιεύματά του μέχρι τώρα, ως αυτοτελή βιβλία, αλλά και άρθρα και μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια ξεπερνούν τα τριακόσια. Απ' τα δημοσιεύματα αυτά πολλά αναφέρονται στο καίριο θέμα της ορθής ερμηνείας και εξηγήσεως της σημειογραφίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιίας και περιέχονται σε διεθνούς κύρους περιοδικά στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά και γαλλικά.

    Κεντρικός άξονας του επιστημονικού του έργου, αλλά και μνημειώδης προβολή του ελληνικού μουσικού πολιτισμού και μαζί θεμελιακή προσφορά στην διεθνή μουσικολογία είναι ο επτάτομος Κατάλογος "Τα Χειρόγραφα Βυζαντινής Μουσικής – Άγιον Όρος. Το έργο αυτό βραβεύτηκε απ' την Ακαδημία Αθηνών, τα Χριστούγεννα του 1976• Απ’ το ευρύτατο επιστημονικό έργο ξεχωρίζουν οι διατριβές: Η Δεκαπεντασύλλαβος Υμνογραφία εν τη Βυζαντινή Μελοποιΐα", [επί διδακτορία, Αθήνα 1976], "Οι Αναγραμματισμοί και τα Μαθήματα της Βυζαντινής Μελοποιίας" [επί υφηγεσία, Αθήνα 1978, και τέσσερεις] επανεκδόσεις] και "H Εξήγησις της Παλαιάς Βυζαντινής Σημειογραφίας" [Αθήνα 1977, και τέσσερεις επανεκδόσεις].

    Ίδρυσε, το 1983, τον Χορό Ψαλτών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης" με κύριο μέλημα να συμβάλει, με επιστημονική τεκμηρίωση και καλλιτεχνικές αξιώσεις, στην ορθή προβολή, διεθνώς, των μελουργημάτων των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών και εγείρει και οριοθετήσει, τα κριτήρια μιας ανανεώσεως των ψαλτικών πραγμάτων της ορθόδοξης λατρείας. Είναι ο γενικός εκδότης των δίσκων "Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί Μελουργοί του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας (οκτώ έργα 2 ή 3 δίσκων), και άλλων αυτοτελών εκδόσεων δίσκων ακτίνας (CD), όπου ψάλλουν "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης".

    Πραγματοποίησε, ακόμα ζωντανές ηχογραφήσεις: α) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και επιμελήθηκε την έκδοση των έργων "Τα πάθη τα σεπτά" (5 δίσκοι), "Χριστούγεννα - Θεοφάνεια " (5 δίσκοι), "Ακάθιστος και Σταυροπροσκύνηση" (2 δίσκοι), β) στο Άγιον Όρος "Η Ακολουθία του οσίου Σίμωνος" (1 δίσκος και κασέτα) και γ) στο γυναικείο μοναστήρι "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" στην Ορμύλια Χαλκιδικής "Αγρυπνία αγίας Μαρίας Μαγδαληνής" (6 κασέτες), "εις κοινόν, πάντοτε, όφελος".

    Μεγάλο και σημαντικό είναι και το συνθετικό - μελοποιητικό έργο του, Ακολουθίες ολόκληρες και άλλα μελοποιήματα, το εξηγητικό έργο του απ' την παλαιά σημειογραφία, καθώς και το λογοτεχνικό - ποιητικό του έργο, τριάντα ποιητικές συλλογές, απ' τις όποιες εκδόθηκαν οι πέντε και το επικό ποίημα "Οι Αλύτρωτοι". Οι πολλοί μαθητές του – διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες (σαράντα ως τώρα) και το Πανεπιστήμιον Αθηνών τον τίμησαν, για τα εξηντάχρονα της ηλικίας του και τα τριαντάχρονα της επιστημονικής και καλλιτεχνικής προσφοράς του, σε μια σεμνή τελετή την 10η Δεκεμβρίου 2001 και του επέδωσαν τον τόμο - αφιέρωμα με τίτλο "Τιμή προς τον διδάσκαλον".



  •